Home » routes

routes

Grofweg zijn er 3 noordzuid hoofdroutes, langs de kust naar beneden tot aan de mauretaanse grens,middendoor door de atlas tot merzouga,of via de algerijnse grens via figuig en errachidea tot merzouga.

De beschrijving van wegen en campings zijn uiteraard subjectief hoe ze door de lezer worden ervaren is afhankelijk van de weersomstandigheden,drukte ,onderhoud van de wegen ,nieuwe eigenaar camping etc etc .

Als het regent is dat vaak zo overvloedig dat als er al riool is deze dit niet kunnen verwerken met als resultaat water en modder op de weg en camping terreinen die ondergelopen zijn .Gelukkig is dit van korte duur en schijnt de zon weer gauw .De wegen hebben ook veel te lijden van de soms grote temperatuurwisselingen tussen dag en nacht ,zomer en winter . Daarnaast de overbeladen vrachtwagens .Regelmatig wordt je dan ook geconfronteerd met gaten in de weg of wegonderhoud daarnaast worden er in de laatste jaren veel wegen verbreed .Het tolweg netwerk groeit gestaag langs de kust richting het zuiden en tussen de grote steden .

Beginnende campings zijn afhankelijk van de beperkte inkomsten om te investeren waardoor ze soms in onze ogen wel erg basic zijn .Wat ook een rol speelt is dat veel camperaars WILD STAAN en daarmee een paar dirham willen besparen ,in marrokkaanse ogen onbegrijpelijk als je een camper van tienduizenden euros bezit .Ook zijn er natuurlijk campingeigenaren die het weinig interreseerd hoe het er uitziet .

 

Als eerste de kustroute

vanaf CEUTA de N13 tot MARTIL ,een prima plek om te overnachten, camping ligt vlak achter de boulevard MARTIL is een redelijk moderne badplaats waar ook savonds het gezellig is .aan de boulevard zijn er diverse restaurants en winkeltjes .Over de camping zijn gevarieerde berichten ,onze ervaring was dat het sanitair te wensen overliet .

de volgende dag zijn er 2 mogelijkheden om de weg naar de kust te vervolgen ,de snelste is via de tolweg naar TANGER en verder naar beneden de kust langs .Je passeer oa de nieuwe haven van TANGER[TANGER MED] en afslagen naar oa TANGER ASILAH en LARACHE. Een mooiere route is via TETOUAN naar de N2 toe die van AFHIR aan de ALGERIJNSE grens naar TANGER loopt.Ongeveer na 30 km is er een afslag naar LARACHE de R417.De N2 gaat in TANGER over in de N1,deze loopt parallel aan de tolweg de A1 naar LARACHE en passeert oa het vliegveld van TANGER met de afslag naar de GROTTEN VAN HERCULES ,ASILAH en LARACHE. Op deze route zijn er diverse campings waaronder een gratis camperplek iets ten zuiden van LARACHE

 

 

 

Vanaf LARACHE gaat de N1 onder de tolweg door en gaat landinwaarts via KSAR EL KEBIR  en SOUK EL ARBA DU RHARB  een knooppunt met veel restaurantjes  terug naar de kust en gaat via KENITRA en RABAT naar CASABLANCA .

Vlak buiten LARACHE kan men de P  4214 volgen die via BARGA en MOULAY BOUSSELHAM langs de kust loopt naar KENITRA waar deze weg weer aansluit op de N1.Voor en na RABAT  zijn er diverse kustplaatsjes te bereiken via aftakkingen van de N1 ,alternatief is  de R322 tussen RABAT en CASABLANCA .

In RABAT is naast de GARE DE VILLE een 24 uurs bewaakte parkeerplaats waar je met je camper kan staan.

Tussen RABAT en CASABLANCA passeert men oa SKIRAT PLAGE en MOHAMMEDIA  

We vervolgen onze reis naar het zuiden .

In CASABLANCA splitst de R322 zich in de R320 en de N1 de eerste weg gaat langs de kust naar EL JADIDA vlak hiervoor sluit deze weg zich weer aan de N1 en splitst zich weer in de R301 die door EL JADIDA gaat naar SAFI en ESSOUIRA . De N1 gaat landinwaarts naar OUNURA en langs ESSOUIRA naar AGADIR- TIZNIT BOUIZAKARNE om te eindigen aan de MAURETAANSE GRENS In TIZNIT is een alternatief mogelijk via de R104 langs de kust .men passeert SIDI AGLOU ,MIRLEFT ,SIDI  IFNI hier gaat de R104 over in de N12 naar GUELMIN .

 

fort bou jerif

 

ALGEMEEN

Onze ervaringen met deze route zijn positief ,vaak mooie vergezichten afwisselend kleine dorpjes en steden.Veel oa franse overwinteraars hebben dezelfde mening waardoor campings vol zijn en het personeel een wat vermoeide indruk maakt .De wegen zijn goed te bereiden .Bij regenval veel overlast door modder en water op de weg .

Hierna zal ik van noord naar zuid info geven over bezienswaardigheden onderweg .

 

 

 

EEN LEUKE WEBSITE IS

WWW.JARDINSEXOTIQUES.COM

 

 

 

 

 

ESSOUIRA

cisterne el jahida

larache

MIRLEFT STAD EN ONDER STRAND