Home » nkob

nkob

HAMAM

Komend vanuit AGDEZ vlak voor NKOB een nieuwe HAMAN bad 10 dirham massage 10 dirham

WACHTTOREN VLAK BUITEN NKOB

LANG GELEDEN WAS NKOB EEN HALTEPLAATS VOOR KARAVANEN

DEZE WACHTTOREN IS HIER EEN RESTANT VAN

WATER EN NKOB

van ver wordt het water aangevoerd zonder water geen palmeraie geen tuin geen fruit of voedsel voor mens of dier ,de vrouwen kunnen de was niet meer doen .

Via  ondergrondse kanalen wordt het water aangevoerd in nkob hier wordt het water verdeeld door middel van een stelsel van gegraven en betonnen kanaaltjes .Een droge rivierbedding jaren lang ,dan een dag regen in de heuvels en de bergen ,een stroompje word een riviertje en soms zo veel dat er een tunnel in de rotsen wordt gemaakt door het water .

ZIE FOTO 2

Elke tuin krijgt een keer per week water .een jaar met weinig water zoals dit jaar kan er alleen klaver verbouwd worden .

veel water dan wortelen uien etc etc .

Te weinig water betekent ook dat er veel akkers niet gebruikt worden . 

STEENZOUT

in  NKOB wordt steen zout verkocht zowel in ruwe als in gemalen vorm

puur natuur  hieronder enige fotos

BLOEIENDE PALM

ZONDER BEVRUCHTING WEINIG DADELS EN KLEIN

vrouwelijke plant produceert dadels, mannelijke alleen bloem en geen vrucht .Een mannelijke palm kan bestuift 50 a 100 vrouwelijke .bestuiving via wind en insecten ,tegenwoordig ook met ventilatoren of manueel .Dit laatste dmv in kleine stukjes knippen van de mannelijke bloem en tussen de vrouwelijke bloem steken . rond de bevruchtingstijd worden de mannelijke bloem aangeboden op lokale markten .

met voldoende warmte en water kan een volwassen palm 5 a 10 grote trossen dadels produceren ,enkele tientallen kilos .

 

ZIE FOTOS ,IN DE BLOEM ZIE JE WITTE TAKJES VAN DE MANNELIJKE BLOEM ,IN DIT GEVAL EEN BLOEM VAN EEN  JAAR OUD DIE IN PLASTIC WAS VERPAKT.